Mexikansk piñata för temafester eller kalas

IMG_3711-0

Spanska kolonister anses ha startat traditionen med piñator i Mexico. Därefter fördes den över till italienarna (pignatta). Det sägs att det var Marco Polo som efter att ha upptäckt piñatan i orienten introducerade den för italienarna.

Traditionellt gjordes en piñatas i form av en sju-uddig stjärna, där varje spets stod för djävulen och de 7 dödssynterna.  Genom att slå sönder piñatan får man djävulen att släppa ifrån sig de goda ting denne tagit. Man kan dock köpa/tillverka dessa i vilken form man än önskar sig. Piñatan är även ett stående inslag vid Posadas, de traditionella festerna i juletid som hålls till minne av Josef och Marias vandring till Betlehem.

Piñator säljs i alla möjliga butiker för några hundringar, men de finaste gör man såklart själv! Det krävs  en del framförhållning för att hinna tillverka en pinata, för det är en ganska lång torktid efter första momentet, men det är både kul och enkelt att göra en egen piñata. Dessutom ett betydligt roligare alternativ till fiskdammen eller skattjakten på kalaset.

Så här gör man en piñata:

Det här materialet behövs:

 • Potatismjöl och vatten.
 • Tidningspapper i strimlor
 • Stor ballong
 • Saker att fylla pinatan med (godis och leksaker om det är för barn, för vuxna kan man vara mer kreativ)
 • Enfärgat papper i strutar och strimlor
 • Synål och starkt snöre
 • Akryl eller hobbylack i olika färger
 • Kräppapper eller silkespapper
 • Lim
 1. Blås upp en ballong. För den traditionella varianten, tillverka 7 stycken strutar av papper och lägg åt sidan. Man kan även tillverka en stomme av kartong om man inte vill ha en rund variant. Kom ihåg att använda en tunn kartong som man kan slå sönder.
 2. Riv remsor av tidningspapper och sätt fast remsa för remsa med papper mache runt ballongen (se recept Hemmagjort tapetklister här) runt ballongen.
 3. Låt första lagret torka, fäst sedan strutarna längst med sidorna och lägg därefter på ett andra lager och avsluta med ett lager med enfärgat papper för att få en ”ren botten” att dekorera.
 4. När allt torkat, skär en öppning och ta bort/smäll ballongen inuti.
 5. Dekorera piñatanefter önskemål. (Jag klippte lägre remsor av kräppapper och fäste på min)
 6. Fyll piñatan med innehåll
 7. Dra ett snöre med hjälp av en synål genom piñatan som du kan hänga upp piñatanmed.
 8. Under festen: Sätt på en person en ögonbindel och snurra den några varv. Ge sedan personen en pinne att försöka få ned piñata med.

7-uddig Pinata

Åsna

   

   

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *