Godaste semlan

img_8352

Alla dagar är värda att firas och det gäller förstås även semmeldagen som infinner sig nu på tisdag den 9 februari. Jag tänkte göra en semmelbaguette i år, men fick protester från de mindre varianterna i familjen som prompt ville ha likadana semlor som jag brukar göra varenda år. Minisemlorna. Förändring är tydligen inte populärt, men i år testade jag ett annat innehåll, nämligen vaniljcreme, får se hur det tas emot senare idag…

Här är receptet!

Ingredienser till 30 minisemlor:

  • 100g smör
  • 3 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 krm salt
  • 6 msk socker
  • 2 krm kardemumma
  • 2 ägg
  • 1krm hjorthornssalt
  • 9 dl vetemjöl
  • Vispad grädde
  • 100g mandelmassa eller 2 dl vaniljcreme
  • Florsocker

Gör så här:

  1. Smält smöret, häll i mjölken. Värm till fingervarmt.
  2. Lös upp jästen med lite av smör/mjölken. Häll i resten.
  3. Blanda i socker, salt, kardemumma och ägg.
  4. Blanda i hjorthornssaltet samt mjölet. Rör tills smeten är glansig.
  5. Låt jäsa ca 30 min.
  6. Baka ut till 30 små bollar. Lägg på bakplåtspapper med en bakduk över. Låt jäsa ca 30 min.
  7. Sätt på ugnen på 225 grader.
  8. Grädda semlorna i ugnen i 8 minuter.
  9. Låt svalna, skär sedan av den översta toppen av semlan.
  10. Gröp ur lite av brödet och lägg i vaniljcreme. Spritsa grädde ovanpå och sätt sedan på locket igen. 
  11. Pudra florsocker över semlorna.

Klart! 

Trevlig fettisdag!

  

One thought on “Godaste semlan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *